۵ روش برای رشد کودکانی عاشق علم
مترجم: نیما شاهین فر (روانشناس)
کودکانی به طور بالقوه دانشمند به دنیا می آیند. همانطور که می بینید، آنها پر از سوال های مختلف در هر زمینه هستند. سوال از اینکه ماه و خورشید در آسمان چکار می کنند و چرا زمین نمی افتند تا اینکه شما چطور رانندگی می کنید.
همانطور که می دانید در سال های اول مدرسه و پیش دبستان کودکان، هفته ای یک یا دو زنگ علوم دارند و بیشتر تاکید مدارس در ابتدا بر روی خواندن و ریاضی هست تا علوم و شیمی و فیزیک. بدتر از این، عموما معلمین دبستان تخصصی خاص در زمینه آزمایش و چگونگی هداست آزمایش ندارند و صرفا به روش های کتب اکتفا می کنند.
با توجه به شوق بچه ها برای یادگیری در سنین ابتدایی و عدم توانایی مدارس در ارضا این نیاز، لذا ما والدین خود باید نقش فعال تری بازی کنیم. اما چطور؟
۱- به بیشتر از مدرسه فکر کنید
از هر ۴ نفر از ۳ نفری که نوبل علمی گرفته اند، علایقشان را خارج از مدرسه یافته اند. پس در مورد فعالیت های علمی و حتی آنها که در کتاب هست صرفا به آزمایش کتاب و مطالب آن اکتفا نکنید. خیلی از کتاب های علمی فعالیت ها و آزمایشان خوبی را به شما پیشنهاد می کنند.همچنین در اینترنت و کانال های علمی، مطالب و آزمایشان فراوانی برای بچه های سنین مختلف وجود دارد. از سوالات بچه استفاده کنید و برای آنها آزمایش علمی ترتیب دهید.
۲- از بازی های علمی آنلاین استفاده کنید
بازی های متنوعی در اینترنت وجود دارد که قدرت پردازش کودک را افزایش می دهند. بعضی ار بازی ها از بچه های می خواهند که کد خاصی را کشف کند تا بتواند به ابزی ادامه دهد. از این بازی های موبایل و آنلاین استقبال کنید زیراکه هم برای پرورش ذهن علمی کودک طراحی شده اند و هم مورد علاقه کودکان هست.
۳- با هم به اکتشاف بپردازید.
زیاد در مورد بیولوژی اطلاعات ندارد؟ اصلا نگران نباشید. علم، پاسخ مسائل نیست بلکه راه های کشف پاسخ است. این سفر علمی برای کشف پاسخ است، که مورد توجه عالمان هست. اگر مسئله برای شما جذاب است و کنجکاوی شما را برانگیخته، این شوق و کنجکاوی را با فرزندتان تقسیم کنید و با هم دنبال جواب باشید. در مستند های تلویزیون، مجلات علمی، کتاب های علمی و اینترنت با هم به دنیال یافتن پاسخ ها باشید و مانند پازل از هر کجا مطلب پیدا کنید تا پازل شما تکمیل شود. در این راه شما با سوالات جدید و پاسخ های جدیدتر رفته رفته آشنا خواهید شد و فرزندتان راه کشف جواب را از شما فرا خواهد گرفت
۴- سفر علمی ترتیب دهید
بهترین جا برای صحبت در مورد درخت ها، شما ایران و برای کویر جنوب ایران است. زمانیکه می خواهید در مورد انواع برگ تحقیق کنید، بهتر است به جنگل بروید تا صرفا در کتاب ببنید. در جنگل با مفاهیم دیگری روبرو خواهید شد و آن شاید اکوسیستم یا زندگی گیاهان و جانوران و آب و... با هم باشد.
همچنین در بعضی از موارد، به موزه بروید برای یافتن یک سری از سوالاتتان. در همه این سفرهای در نظر داشته باشید، که با سرعت یادگیری بچه پیش بروید، لزومی ندارد در جنگل در مورد ۱۰ مورد با او صحبت کنید و سوالی که برای او اصلا مطرح نیست را به زور سعی کنید به او بفهمانید.
۵- ضد کلیشه های معمول حرکت کنید.
برای آنکه با کلیشه های منفی در مورد علم مانند اینکه علوم خسته کننده هستند، مرتبا به کودک یادآور شوید که علوم را هر روز و هر لحظه دارد استفاده می کند و علوم صرفا مال کتاب نیست. مثلا به او گوشزد کنید که پختن نان همان شیمی و درست کردن ساختمان با اسباب بازی همان فیزیک و ریاضی است و سوال پرسیدن همان فرآیند علمی است. مطالعات نشان داده است که پسران معمولا شیفته تکنولوژی و ریاضی و دختران شیفته بیولوژی. پس اگر دختر ۸ ساله دارید در مورد دایناسورهای شروع به کشف و صحبت کنید.