کودکان و طلاق: کمک به بچه ها پس از جدایی
مترجم: نیما شاهین فر (روانشناس)
طلاق بین بزرگسالان اتفاق می افتند اما جدایی پدر و مادر تاثیرات عمیقی بر کودکان دارد. در این مقاله مطالبی در مورد کمک به آنها خواهید یافت
طلاق برای همه اعضای خانواده استرس زا هست. بچه شما شاید احساس کند که دنیا بر سرش در حال خراب شدن است. اما یک خبر خوب. شما می توانید به فرزندتان در انطباق با دنیا پس از طلاق کمک فراوانی کنید و از بار او بکاهید. به موارد زیر توجه کنید
چگونه به آنها این خبر را بگوییم؟
بهتر است که شما و همسرتان باهم این خبر را به بچه بدهید. با صداقت و سادگی با او صحبت کنید در حالیکه از گفتن جنبه ها زشت و نامربوط خودداری می کنید. شما مثلا می توانید بگویید" من و مادرت (یا پدرت) مشکلاتی در زندگی کردن باهم داریم و به خاطر همین دیدیم که بهتر است از هم جدا زندگی کنیم"
مطمئن شوید که بچه فهمیده است که طلاق یک مسئله ای بین بزرگتر ها است و هیچ ربطی به بچه ندارد. مرتبط این مسئله را تکرار کنید که طلاق هیچ ارتباطی با آنها ندارد و هیچ مسئولیتی در این قبال ندارند. همچنین بگویید که شما مثل سابق او را دوست خواهید داشت و طلاق هیچ تاثیری در این دوست داشتن نخواهد گذاشت.
بهتر است که به معلم و مشاور بچه در مدرسه بگویید که شما طلاق گرفته اید تا آنها مسایل رفتاری بچه را در صورت تغییر به شما گزارش دهند.
واکنش های های متفاوت و مختلفی را انتظار داشته باشید.
در ابتدا، احتمالا بچه شما نگران مسایل عینی خواهد بود مانند: من کجا زندگی خواهم کرد؟ آیا من مدرسه ام را مجبورم عوض کنم؟ چه کسی من رو به کلاس شنا خواهد برد؟
همچنان که شما طلاق می گیرید تا آنجا که ممکن است مسایل روزمره کودک را مثل سابق ثابت نگه دارید. اگر هم نمی توانید سریعا به صورت قانونمند نظم جدید را به بچه توضیح دهید. این نکته را در نظر داشته باشید که هر چقدر دنیا برای بچه پیش بینی پذیر باشد همانقدر او احساس امنیت بیشتری خواهد کرد.
بعد از مدتی کودک واقعیت طلاق را متوجه خواهد شد. در این هنگام او رفتاری های متفاوتی ممکن است از خود نشان دهد مانند بازگشت به رفتارهای قدیمی مثل مکیدن انگشت یا شب ادراری. اضطراب جدایی در این شرایط نیز بسیار شایع است. نقش شما باید این باشد که سعی کنید او احساساتش را به زبان بیاورد.
بچه های بزرگتر احتمالا هیجانهای دیگری مانند افسردگی و گوشه گیری و غمگینی را در پیش بگیرند. این حالات زمانی بیشتر اتفاق می افتد که بچه احساساتش را به دورن هدایت بکند. پرخشاگری روشی برعکش روش های قبلی است و در جهت بیرون سازی هیجان عمل می کند. در این مورد نیز سعی کنید بچه هیجاناتش را به زبان بیاورد و در مورد آنها شما شروع به صحبت بکنید.
بچه را دور از جنگ و دعوا نگه دارید
احترام گذاشتن به رابطه بچه با والد دیگر خیلی به بچه یاری رسان خواهد بود. اینجا لیستی از کارهای که نباید بکنید را ارائه می کنیم
این نباید ها را در ذهنتان داشته باشید.
قوانین را نشکنید
خیلی وسوسه کننده است که در حالیکه طلاق می گیرید از وظایف پدر و مادرتان سرباز زنید ولی بدانید که این شکستن قواعد ضربه بدی به بچه می زند. بچه های همه تلاش می کنند زندگی قانون مند و یکسانی را داشته باشند. به این نیاز آنها احترام بگذارید. اگر بچه قانونی را دوست دارد بهتر است در هر دو منزل( منزل شما و همسرتان) آن اجرا شود.
مشاوره نیز می تواند کمک کننده باشد
شما شاید اینقدر مشغول طلاق باشید که نتوانید احساسات خود را کنترل کنید یا ندانید که با شرایط شما چگونه باید به بچه رسید. در این هنگام دنبال یک خانواده درمانگر باشید. اگر هم نمی دانید که چگونه باید در مورد بچه تصمیم بگیرید، روانشناس کمک بسیار خوبی می تواند به شما کند. بچه شما از روانشناسی بهره زیاد خواهید برد اگر وی مشکلات رفتاری مانند افسردگی را از خود بروز دهد.
بچه را در اولویت قرار دهید
در حین طلاق تعامل با همسرتان و مسایل کاری بعد از بچه قرار دارد. به علایق بچه احترام بگذارید و سعی کنید تا جایی که می توانید آنها را در اولیت قرار دهید. این به این معنا است که نیازها و خواسته های او را در اولیوت قرار دارند.
به بچه کمک کنید تا با والد دیگری یک رابطه عاطفی عمیق و قوی داشته باشد همزمان که شما در حین ایجاد رابطه عمیق و انجام وظیفه والدی خود هستید. برای بچه حمایت از جانب هر دو ولد بسیار حیاتی خواهد بود تا او با مسئله طلاق کنار بیاید.